Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je na godzinę przed podaniem.Tysiącletnia posiadłość Château de Meursault, rozwinięta w XIX wieku pod kierunkiem rodziny Serre, a następnie w latach 70.
poprzez André Boisseaux, rozciąga się dziś na ponad 60 hektarach winnic zarządzanych organicznie przez rodzinę Halley, właścicieli od 10 lat. Pommard 1er Cru Clos Epenots z Château de Meursault jest wykonany z winogron Pinot Noir skategoryzowanych z winnicy o powierzchni mniejszej niżeli 4 hektary, podzielonej na 5 działek winorośli w wieku od 45 do 75 lat.
Gleba ma brązowo-wapienny skład, z wyśmienitym drenażem i uwalnianiem ciepła. Winogrona są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Fermentacja trwa około 15-18 dni, a gotowe wino dojrzewa poprzez 15 miesięcy w beczkach (30% nowych i 70% wykorzystywanych).Ten szykowny Pommard ma czysty i lśniący odcień z rubinowymi odcieniami czerwieni.
Jego profil aromatyczny jest szykowny i szeroki z nutami czerwonych i ciemnych jagód, a następnie słodkich przypraw. Na podniebieniu jest okrągłe, z aksamitnymi taninami i prawidłowym ciałem. Jest owocowe, świeże i szczególnie harmonijne.
Finisz jest długi i przypomina nuty goździków. Jest to wspaniałe wino do gratin dauphinois, piemonckiego mieszanego gotowanego mięsa albo serów takich jak Comté.