Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację poprzez co najmniej godzinę. Chateau La Negly to langwedocka winnica o powierzchni około 50 hektarów, należąca do rodziny Paux-Rosset, która po zakupie w 1992 roku w całości przebudowała winnice.
marka znajduje się w regionie winiarskim La Clape, w strategicznej pozycji w drobnej odległości od morza, gdzie winorośl zadowala się nadzwyczajnymi warunkami do produkcji wysokiej jakości wina. Od 2006 roku w skład posiadłości wchodzi dodatkowo Domaine de Boede z 25 hektarami winnic.
La Clape La Falaise Rouge to mieszanka Syrah, Grenache, Carignan i Mourvèdre, pochodząca z południowo-wschodnich stoków masywu Clape na standardowych glebach tego obszaru, o charakterze piaszczysto-gliniasto-wapiennym, szczególnie kamienistym.
Zbiory odbywają się ręcznie, a winogrona poddawane są skrupulatnej selekcji. Syrah winifikuje się w drewnianych kadziach i dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy, podczas gdy inne winogrona winifikuje się w cementowych zbiornikach i dojrzewa w drewnianych kadziach.
Wino ma intensywny i lśniący rubinowy kolor. W nosie ujawnia aromatyczny profil z nutami jeżyn i malin, kakao i lukrecji, tostów i czarnych oliwek. Na podniebieniu jest krągłe i skoncentrowane, potężne i aksamitne z miękkimi i dojrzałymi taninami, a także długim finiszem, który przypomina nuty lukrecji.
Proszę spróbować z filetem wołowym w sosie borowikowym.