Proszę przechowywać w piwnicy przez 10 lat albo dłużej. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Jest to skąpane w słońcu Chablis z Premier Cru "Les Lys", skatalogowane z 45-50 letnich winorośli. Jego złożoność można wyczuć w nosie, gdzie przepięknie mieszają się zapachy dojrzałej cytryny, pieczonego jabłka, tostów z masłem, miodu i ziemi.
Reprezentuje szczyt winogron Chardonnay, stworzony poprzez jedną z najstarszych posiadłości w regionie.Domaine Daniel-Etienne Defaix pochodzi z XVI wieku i zajmuje kawałek ziemi, który był kiedyś pielęgnowany poprzez mnichów uprawiających winorośl, prawie 1000 lat temu.
Posiadłość rozciąga się na 28 hektarach, a jej winnice są obsadzone wyłącznie Chardonnay. Daniel-Etienne jest najmłodszym winiarzem w skandalicznie długiej linii winiarzy, sięgającej 14 pokoleń wstecz.
Jego entuzjazm widać w radosnej gamie win Chardonnay, z których sporo jest długo leżakowanych na osadzie, nadając im wspaniały smak."Les Lys" zaczyna się od podmuchu sadu i owoców cytrusowych, prowadząc do nut ziołowego miodu, brioszki, leśnej ściółki i kamiennej mineralności.
W ustach jest niezwykle krągłe i średnie ciało z soczystą żyłą kwasowości. Finisz jest długi i kredowy. To wino to dojrzałe Chardonnay, stosowne do łączenia z najwyższej klasy potrawami, takimi jak escargot, homar albo ostry talerz serów.