Przechowywać w piwnicy przez 10 lat lub dłużej. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.To Chablis jest nasycone ciepłym słońcem Burgundii i dojrzałym, złożonym charakterem starszych winorośli. W nosie wyczuwalne są nuty maślanej brioszki, skórki cytrynowej, dojrzałych owoców z sadu i ziemistych, leśnych nut.
Jest to 100% Chardonnay, zgromadzone z 45-50 letnich winorośli w regionie "Vaillon" Premier Cru, które rosną na gliniastych glebach Kimmeridgian.Domaine Daniel-Etienne Defaix to jedna z najstarszych posiadłości w Chablis, z absurdalnie długą historią sięgającą XVI wieku.
Jej 28 hektarów obsadzonych jest wyłącznie Chardonnay, co stanowi list miłosny do burgundzkiego szczepu. Rodzina Defaix zna się na swoim rzemiośle - dziś na czele winiarni stoi Daniel-Etienne, winiarz w 14.
pokoleniu, który stosuje techniki długiego starzenia i bezspornie radosne podejście do produkcji wina. To wino ma niezliczone warstwy na podniebieniu, zagłębiając się w smaki zielonego jabłka, nektarynki, cytryny i limonki.
W miarę jak wino się otwiera, można odkryć kolejne: masła, miodu, suszonych ziół i dębu. Wino pozostawiono na naturalnych drożdżach przez 4 lata, z comiesięcznym mieszaniem. Jest to nadzwyczajne wino do łączenia z homarem, ostrym serem albo kremowym daniem z makaronu.