Proszę przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się otwarcie na godzinę przed podaniem.Château Clarke nosi imię irlandzkiej rodziny, która kupiła posiadłość w 1771 roku. Po ponad dwóch wiekach produkcji wina, w 1973 roku posiadłość została nabyta przez barona Edmonda de Rothschild, który marzył o posiadaniu minimalnej i kameralnej winnicy, z której stworzyłby swoje arcydzieło.
Dzięki swojej silnej pasji udało mu się uczynić Château Clarke jedną z najmocniej prestiżowych winiarni w swej apelacji.Edmond de Rothschild Chateau Clarke to szykowna mieszanka 70% Merlot i 30% Cabernet Sauvignon z w pełni oryginalną z zasadyścią Médoc.
Bliskość Oceanu Atlantyckiego wnosi do terroir świeżość, która znajduje odzwierciedlenie w aromatycznym blasku wina. Terroir, który okazuje się niezwykle korzystny dla uprawy odmiany winogron Merlot, w regionie bardziej tradycyjnie znanym z produkcji Cabernet Sauvignon.Wino ma błyskotliwy czerwony kolor z fioletowymi krawędziami.W nosie wyczuwalne są delikatnie palone aromaty z nutami cedru, czarnej porzeczki i czarnych wiśni.
Na podniebieniu jest gęste, bogate i proste, błyskawicznie ujawniając jedwabiste i delikatne taniny. Piękna świeżość i długi finisz, który jest równocześnie smaczny, jak i słodki.Jest to wyraźnie wino przychylne dla jedzenia i nadzwyczajnie komponuje się z wołowiną.