• Producent: Gaia
  • Kategoria: Alkohole

Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji.Uruchomiona w 1994 roku poprzez Leona Karatsalosa i Yiannisa Paraskevopoulosa na greckiej wyspie Santorini, Gaia Wines to nowatorski projekt, którego celem jest uchwycenie esencji rodzimych winogron wyspy, łącząc klasyczne metody z najszczególniej progresywnymi technikami produkcji.Rdzenne winogrona Assyrtiko są winifikowane przy użyciu starożytnej metody zwanej "Koulour"A albo w zarysie kosza, praktyki, która sięga ponad 3000 lat wstecz.

Winiarze splatają łodygi winorośli w formie znacznego kosza, dzięki czemu winogrona są bronione przed wiatrem. Ciepły klimat pozwala na wczesne dojrzewanie.Po delikatnym wyciśnięciu winogron, moszcz pozostaje w maceracji przez około 10 godzin ze skórkami, przed fermentacją.

Powstałe wino dojrzewa przez 12 miesięcy w niepokaźnych drewnianych beczkach. To standardowe i żywiołowe białe wino ma lśniący słomkowo-żółty kolor. W nosie wyczuwalne są intensywne aromaty białych jagód i kwiatów z nutami wanilii pochodzącymi ze starzenia w drewnie.

Smak jest wyjątkowo szykowny i mineralny, z niemal chrupiącą teksturą i idealną kwasowością. Jest to idealne wino jako aperitif i jako dodatek do ryb morskich, owoców morza lub marynowanych warzyw i świeżych serów.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole