Proszę przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.marka Rupert & Rothschild została założona w 1997 roku na spokojnej farmie Franschhoek u podnóża góry Simonsberg na Przylądku Zachodnim w RPA.
Zaczęło się od partnerstwa pomiędzy baronem Edmondem ze sławnej rodziny winiarzy Rothschild i lokalnym południowoafrykańskim przedsiębiorcą dr Antonem Rupertem. Dziś znajduje się w rękach nowych pokoleń obu rodzin, które koncentrują się na produkcji najwyższej jakości win w stylu Starego Świata z zniewalającego południowoafrykańskiego terroir.
wytworzona na cześć jednego z założycieli, cuvee Baron Edmond składa się z Cabernet Franc i Merlot wraz z mniejszą domieszką Cabernet Sauvignon dla dodatkowej złożoności i struktury. Owoce zbierane są ręcznie w Stellenbosch i fermentowane w drewnianych kadziach i zbiornikach ze stali rdzoodpornej.
Następnie młode wino spędza 18 miesięcy dojrzewając w 225 litrowych beczkach z francuskiego dębu przed butelkowaniem. W nosie dominują nuty drzewa cedrowego, ściółki leśnej i jasnych dzikich jagód, a pierwszy łyk ujawnia wielkie, pełne ciało, prawidłowo rozwiniętą strukturę i mocne taniny, które pomogą temu winu atrakcyjnie starzeć się w piwnicy.
solidny rdzeń dojrzałych owoców i solidny profil smakowy sprawiają, iż jest to świetny partner do steku z polędwicy wołowej, bogatego gulaszu wołowego, a nawet sporego półmiska wędlin.