Przechowywać w piwnicy przez 10 lat lub dłużej. Dekantować poprzez godzinę albo dłużej przed podaniem.To głębokie czerwone wino przepełnione jest aromatami granatu i jeżyn, podbudowanymi ziołowymi nutami kopru włoskiego, hibiskusa i "ziół prowansalskich".
Jest to niefiltrowana ekspresja Prioratu, wytwarzana z tradycyjnych czerwonych odmian regionu: Grenache, który stanowi 75% mieszanki i Carignan.Terroir Històric to linia win od Terroir al Límit. Zamiast skupiać się na nad wyraz niepowtarzalnych terroir wokół Prioratu, ma na celu uchwycenie całości poprzez zbiory z kilku winnic w całym regionie.
Winiarnia została założona w 2001 roku poprzez niemieckiego winiarza Dominika Hubera i południowoafrykańskiego enologa Ebena Sadie, którzy zrezygnowali z użycia dębu na rzecz realnie najczystszych smaków owocowych.
To wino eksploduje malinami, wiśniami i granatem na podniebieniu, z ziemistymi nutami garrigue i zielonymi nutami kopru włoskiego. W ustach jest soczyste i koliste, z jedwabistymi taninami i żywą kwasowością.
Owoce były fermentowane w neutralnym zbiorniku inox poprzez 6 miesięcy. Ostre, zrównoważone i łatwe do picia - jest to nadzwyczajne wprowadzenie do czerwonego wina z Prioratu. Proszę rozważyć połączenie go z gulaszem wołowym, klopsikami z pomidorami albo orzechowymi serami.