Proszę pić teraz. Podawać schłodzone. Winiarnia Vitteaut-Alberti została założona w 1951 roku w Rully, kolebce burgundzkich win musujących, przez Luciena Vitteaut i jego żonę, urodzoną Alberti. Winiarnia specjalizuje się w produkcji białych win konwencjonalną metodą szampańską.
23-hektarowa winnica położona w najlepszym klimacie Côte de Beaune i Chalonnaise pozwala rodzinie produkować świeże Crémants de Bourgogne (Blanc, Blanc de blancs, Blanc de Noirs i Rosé) w konwencjonalny sposób od trzech pokoleń.Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Vitteaut-Alberti to mieszanka 80% Chardonnay i 20% Aligoté, pochodzących z Côte Chalonnaise i Hautes Côtes de Beaune.
marka winifikuje wino klasyczną metodą w kontrolowanej temperaturze i pozwala mu dojrzewać przez co najmniej 16-18 miesięcy w butelce. Profil aromatyczny jest subtelny z nutami cytrynowymi i kwiatowymi.
Na podniebieniu wino znajduje równowagę między żywością i finezją, owocami cytrusowymi i gruszką. Wykazuje całą mineralną świeżość Crémant Blanc de Blancs, z gustownym i trwałym wykończeniem cechującym się lekko miodowymi i tostowymi nutami.
Zaleca się podawanie go w temperaturze 8-10 ° C jako aperitif albo jako dodatek do owoców morza, skorupiaków i sushi.