Proszę pić teraz. Podawać schłodzone. Położona w Rully, na południe od Beaune, w samym sercu Burgundii, winiarnia Vitteaut-Alberti produkuje nieprzeciętne wina musujące zgodnie z konwencjonalną metodą. Powyżej Côte de Beaune, wzgórza Hautes Côte de Beaune rozciągają się na wysokości 400 metrów, wystawione na wschodzące słońce, gdzie winnica uprawia winogrona Chardonnay, Pinot Noir i Aligoté.Crémant de Bourgogne Brut Vitteaut-Alberti czerpie swoje aromaty ze genialnego terroir Burgundii.
Jego typowa elegancja jest świetnym połączeniem cech mieszanki: ma finezję Chardonnay, winne nuty Pinot Noir i żywą świeżość Aligoté. Winiarnia winifikuje to pyszne wino musujące zgodnie z tradycyjną metodą.
Pierwsza fermentacja odbywa się w stali, a druga w butelce, z niedużym dojrzewaniem na drożdżach od 16 do 18 miesięcy. W kieliszku wino ma bladozłoty żółty odcień z niewielkimi i trwałymi bąbelkami. Nos jest owocowy i kwiatowy, z pyszną słodyczą żółtych owoców, zwłaszcza śliwki, pigwy i białej brzoskwini.
W ustach jest lekkie, jedwabiste i krągłe. Wspaniale nadaje się równocześnie jako aperitif, jak i do drugich dań z białego mięsa, a także oczywiście ryb i skorupiaków.