Balony szklane wąsko otworowe przeznaczone do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana obudowa zezwala na precyzyjne umycie balonu, pełniąc równocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
wymiar: 26 cm x26 cm x 37 cm
objętość: 10 litrów
Balon nie mieści korka w komplecie.
nadaje się do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 43mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego produkowane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
wykorzystywanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie i poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" procesu fermentacji. Z poręcznego punktu widzenia rekomendowane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające podczas burzliwej fermentacji znaczne naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co uniemożliwia ewentualnemu pęknięciu szkła.