Balony szklane wąsko otworowe asygnowane do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana obudowa zezwala na precyzyjne umycie balonu, pełniąc równocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
wymiar: 47 cm x47 cm x 56 cm
objętość: 34 litrów
Balon nie mieści korka w pakiecie.
pasuje do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 43mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego stworzone są balony, jest szkłem sodowym, mającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
używanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie i poddawać gwałtownym zmianom cieplnym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" cyklu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia sugerowane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji pokaźne naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co uniemożliwia ewentualnemu pęknięciu szkła.