Filippone Origano di Sicilia Biologico to suszone organiczne oregano z Sycylii BIO w gałązkach o intensywnym aromacie, uprawiane konwencjonalnymi metodami w górach Madonie na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Zbieranie ręczne i pakowanie metodami rzemieślniczymi gwarantują jakość i zachowanie aromatu poprzez długi czas.
Oregano producenta Filippone uprawiane jest na otwartych polach w wysokich górach (1000m npm), na terenie Parku Madonie. Właśnie wysokość jest jednym z najistotniejszych składników gwarantujących wysoką jakość uprawy, o czym świadczy etymologia samego słowa. W rzeczywistości origanum pochodzi od „òros" (= góra) i „ganào" (= jestem zachwycony). Najtrafniejsze interpretacje sprowadzają pochodzenie nazwy do pojęcia „podziwu górą" albo błyskotliwa, jasności, ornamentu, radości z góry lub dobrego wzrostu w górach i na wyższych poziomach obszarów nasłonecznionych. Właśnie w odniesieniu do tego ostatniego znaczenia nasze Oregano, naturalna ozdoba gór Madonie, znajduje w tym konkretnym miejscu naturalne środowisko do niezakłóconego wzrostu i osiągnięcia specyficznego aromatu, charakterystycznego smaku i wszelkich jego cechy.
wykorzystanie
Ma obszerne zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie poprawnie nadaje się do przyprawiania pizzy, sałatek, ziemniaków oraz konserwowych w oleju albo occie mięs i ryb.
cechy PROZDROWOTNE
Oregano jest tradycyjnie znane z najróżniejszych właściwości terapeutycznych, takich jak atrybuty antyseptyczne, wspomagające cykl trawienia, tłumiące kaszel, łagodzące bóle brzucha. Aktualnie potwierdza sięobecność atrybuty przeciwzapalnych i przeciwutleniających istotnie ważnych w walce z wolnymi rodnikami.