Woreczki tworzone z wielowarstwowej folii: PA/PE, poliamid/polietylen o grubości 65 μm (mikronów). Polietylen jest przeznaczony do kontaktu z żywnością a powłoka wykonana z poliamidu gwarantuje wysoką solidność. Materiały wykonania zabezpieczają artykuł przed zniszczeniem i przedłużają jego przydatność do spożycia.
Możliwość stosowania w temperaturze od -20 do 95°C, przy czym temperatura maksymalna 95°C poprzez 30 min. Zakres temperatury zgrzewu 115-145°C.
Worki asygnowane do pakowania próżniowego i:
• przechowywania w lodówce
• przechowywania w zamrażarce
• gotowania niskotemperaturowego Sous Vide – do 70°C. Przy obróbce w wyższych temperaturach zaleca się przeprowadzenie prób.
Tlen odpowiada za psucie się żywności podczas jej przechowywania, a także zmianę jej smaku, rozwój pleśni, wysychanie oraz utlenianie witamin. Zredukowana do minimum ilość powietrza w szczelnie zamkniętym worku foliowym pozwala na zachowanie poprzez długi czas przechowywania, świeżości, zapachu, odpowiedniej konsystencji, wartości odżywczych, a także bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Pakowanie próżniowe jest najlepszym sposobem na zabezpieczenie produktów spożywczych o rozmaitej konsystencji, świeżych albo gotowych do spożycia.
Dzięki tej metodzie możliwe jest przechowanie ascetycznego mięsa, wędlin, minimalistycznych i wędzonych ryb, serów, owoców, warzyw, gotowych dań, zup i sosów, a także ich pasteryzację.
Dzięki specjalnie dobranej grubości oraz rodzajowi dwóch tworzyw stanowiących warstwy worka osiągalne jest po za przechowywaniem, użycie worków w procesach obróbki nisko temperaturowej jednocześnie w środowisku pary jak i wody. Metoda ta zezwala na bezpieczne zapakowanie, marynowanie, obróbkę cieplną a następnie przechowanie gotowego dania bez wyjmowania go z worka. Metoda Sous Vide jest progresywnym sposobem przygotowywania potraw użytkowaną poprzez najlepszych szefów kuchni. Ze względu na własności i sposób wykonania, worki moletowane można stosować do każdego typu pakowarek.
Worki gładkie mogą być używane tylko do pakowarek komorowych.