Worki tworzone z folii o grubości 90 mikronów przeznaczone do pakowania próżniowego i w atmosferze modyfikowanej (mieszance gazów spożywczych). Wysoka gęstość folii zapewnia solidność woreczka w każdych warunkach. Rozmiary 35x25 cm. Opakowanie 100 szt.
Worki produkowane z wielowarstwowej folii: PA/PE, poliamid/polietylen o grubości 90 μm (mikronów). Polietylen jest asygnowany do kontaktu z żywnością. Warstwa z poliamidu zagwarantuje wysoką odporność. Materiały wykonania zabezpieczają towar przed uszkodzeniem i przedłużają jego przydatność do spożycia.
Możliwość wykorzystywania w temperaturze od -20 do 95°C, przy czym temperatura maksymalna 95°C przez 30 min. Zakres temperatury zgrzewu 115-160°C.
Worki asygnowane do pakowania próżniowego, a także:
• przechowywania w lodówce
• przechowywania w zamrażarce
• gotowania niskotemperaturowego Sous Vide – do 70°C. Przy obróbce w wyższych temperaturach zaleca się przeprowadzenie prób.
Tlen odpowiada za psucie się żywności podczas jej przechowywania oraz zmianę jej smaku, rozwój pleśni, wysychanie i utlenianie witamin. Zredukowana do minimum liczba powietrza w szczelnie zamkniętym worku foliowym umożliwia zachowanie przez długi czas przechowywania, świeżości, zapachu, odpowiedniej konsystencji, wartości odżywczych, a także bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Pakowanie próżniowe jest najlepszym sposobem na zabezpieczenie produktów spożywczych o najróżniejszej konsystencji, świeżych lub gotowych do spożycia.
Dzięki tej metodzie możliwe jest przechowanie ascetycznego mięsa, wędlin, ascetycznych i wędzonych ryb, serów, owoców, warzyw, gotowych dań, zup i sosów, a także ich pasteryzację.
Dzięki specjalnie dostosowanej grubości i rodzajowi dwóch tworzyw stanowiących warstwy worka osiągalne jest po za przechowywaniem, zastosowanie worków w procesach obróbki nisko temperaturowej zarówno w środowisku pary jak i wody. Metoda ta umożliwia bezpieczne zapakowanie, marynowanie, obróbkę termiczną a następnie przechowanie gotowego dania bez wyjmowania go z worka. Metoda Sous Vide jest innowacyjnym sposobem przygotowywania potraw stosowaną przez najkorzystniejszych szefów kuchni. Ze względu na własności i sposób wykonania, worki moletowane można stosować do każdego rodzaju pakowarek.
Worki gładkie mogą być użytkowane tylko do pakowarek komorowych.