Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem.Chateau Purcari to prestiżowa mołdawska winnica, położona w południowo-wschodniej części kraju, między rzeką Dniestr a Morzem Czarnym.
Francuscy osadnicy zrozumieli znaczenie gleby tego regionu już w 1700 roku, inicjując owocną współpracę w zakresie uprawy winorośli z lokalnymi klasztorami wokół wioski Purcari. Gleba i klimat Purcari są zaskakująco podobne do tych w Bordeaux - oba regiony dzielą szerokość geograficzną i są bogate w rubid.Purcari stało się pierwszą wyspecjalizowaną winiarnią w Mołdawii w 1827 roku i od tego czasu utrzymuje szczególne miejsce w zbiorowym podniebieniu Europy.
W ciągu ostatnich dwóch dekad winiarnia przeszła gruntowną modernizację, a winnice zasadzone na przełomie tysiącleci zaczynają przynosić owoce, produkując winogrona, które mogą konkurować z Bordeaux pod względem jakości.To 100% wino Saperavi jest obdarzone bogatymi zapachami śliwki, cassis i jeżyn.
typowe dla gruzińskiego szczepu, ma głęboki rubinowy odcień z fioletowymi refleksami. W ustach otula dekadenckimi smakami ciemnych owoców, aksamitnymi taninami i długim, rozwijającym się finiszem.
Podawać w temperaturze pokojowej, do bogatych dań mięsnych. Proszę rozważyć dziczyznę lub ziołowe kotlety jagnięce.