Przechowywać w piwnicy do 11 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Edi Simcic założył swoją imienną winiarnię w słoweńskim Gorizia Hills w 1990 roku z zaledwie 9 akrami ziemi. Z biegiem lat rodzina powoli dodawała kolejne winnice,powiększyć posiadłość do 30 akrów, a do Ediego dołączył jego syn Aleks, który jest utalentowanym młodym winiarzem.
Położony tuż przy włoskiej granicy, region ten jest jednym z najszczególniej lubianych obszarów winiarskich w kraju dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi i osłoniętej lokalizacji, która chroni przed konkretnymi wiatrami Bora.Edi i Aleks Simcic realizują odważne,konwencjonalne podejście do produkcji wina, które obejmuje przedłużone starzenie w dębie i fermentację w dębie jednocześnie dla czerwonych, jak i białych win.
Ich Duet Lex to mocna mieszanka w stylu Bordeaux, składająca się z Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Młode wino dojrzewa w nowych dębowych beczkach poprzez okres do 42 miesięcy, stwarzając intensywny i wielowarstwowy styl o bogatych owocowych smakach doprawionych przyprawami do pieczenia i nutami tostowymi z procesu dojrzewania.W nosie wyczuwalne są nuty konfitury, dymnego tytoniu i przyprawy do cygar, a pierwszy łyk ujawnia duże, pełne ciało, miękkie taniny i zdefiniowaną strukturę, która prawidłowo zareaguje na dłuższe leżakowanie w piwnicy.
Złożone warstwy ciemnych owoców, przypraw i ziemistych nut będą się rozwijać z czasem i najlepiej je docenić, otwierając i dekantując butelkę na godzinę przed planowanym podaniem wina.