Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.To majestatyczne czerwone wino jest powszechnie uważane za jedną z najkorzystniejszych słoweńskich mieszanek w stylu Bordeaux dzięki talentowi winiarskiemu Ediego i Aleksa Simciców.
Edi założył winnicę swego imiennika w 1990 roku w Vipolže na słoweńskich wzgórzach Gorizia i od tego czasu rozszerzył przedsięwzięcie na 30 akrów najlepszych winnic na zboczach wokół wioski. W ostatnich latach dołączył do niego jego utalentowany syn, Aleks, który wspólnie produkuje nad wyraz nieduże ilości świetnych win rzemieślniczych równocześnie z lokalnych, jak i międzynarodowych odmian.Kolos jest ich flagowym winem i składa się na ogół z Merlot wraz z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Owoce pochodzą z najkorzystniejszych winnic Ediego Simcica i są wyprodukowane tylko w najkorzystniejszych rocznikach. W winiarni młode wino dojrzewa w nowych dębowych beczkach poprzez 48 miesięcy, żeby dodać złożoności i w pełni zharmonizować poszczególne komponenty mieszanki.
W nosie wyczuwalne są potężne aromaty cassis, czarnej wiśni i śliwki doprawione nutami tostów, tytoniu, dymu drzewnego i przyprawy do pudełka cygar. Pierwszy łyk ujawnia muskularne, pełne ciało i intensywne taniny, które z wdziękiem zestarzeją się w piwnicy poprzez kolejną dekadę.