Przechowywać w piwnicy do 6 lat. Podawać schłodzone. Wzgórza Gorizia w Słowenii znajdują się tuż za granicą z włoskim regionem Friuli i są powszechnie uznawane za jedno z najkorzystniejszych miejsc do produkcji wina w kraju.
Cieszą się śródziemnomorskim klimatem i ochroną przed silnymi wiatrami Bora, które mogą wiać gwałtownie wzdłuż wybrzeża, dzięki czemu jest to wspaniałe miejsce do produkcji bogatych, pełnych czerwieni i intensywnych w smaku białych win.
Edi Simcic założył tu swoją winiarnię w 1990 roku, a dziś do rodzinnego biznesu dołączył jego syn Aleks.Razem produkują niewielką ilość win rzemieślniczych przy użyciu konwencjonalnych metod, takich jak przedłużone dojrzewanie w obfitych dębowych beczkach.
Sivi Pinot to słoweńska nazwa Pinot Gris, a Simcics produkuje je w oryginalnym dębowym stylu z dużą ilością świeżości i elegancji. Winogrona zbierane są w trafnym momencie dojrzałości, gdy wciąż jest wystarczająco dużo kwasowości, aby zapewnić równowagę w gotowym winie.
Po fermentacji młode wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 10 miesięcy, aby dodać mu złożoności i ciała. Skutkiem jest Pinot Gris o bogatej teksturze i stylu, pełne dojrzałych owoców tropikalnych z nutami dymu, dębu i prażonych orzechów laskowych.
Ten odważny, pełen smaku profil powoduje,genialnie pasuje do wszystkich rodzajów kuchni, od risotto i kremowych dań z kurczaka po gnocchi i lasagne.