Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Giuseppe Rivetti założył La Spinetta w 1977 roku, dostrzegając potencjał lokalnego terroir, które w tamtym czasie było najistotniej znane z tanich i wesołych win deserowych Moscato d'Asti.
poprzez dziesięciolecia Giuseppe i jego syn Giorgio pomogli umieścić region na mapie wysokiej jakości włoskich win, a także powiększyli działalność na świeże terroir w Barolo i Toskanii.Rodzinna Barbera d'Asti Ca di Pian była pierwszym czerwonym winem La Spinetta, stworzonym przez Giorgio w 1985 roku.
Owoce do tego lekkiego i orzeźwiającego czerwonego wina pochodzą z 25-30-letnich winorośli, które są sadzone na najlepszych glebach wapiennych. W winiarni winogrona są winifikowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, a następnie dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu poprzez 12 miesięcy.W nosie wyczuwalne są nuty wiśni maraschino, suszonych fiołków i dojrzałych śliwek, a pierwszy łyk ujawnia średnie ciało, gładkie, należycie zaokrąglone taniny i czysty finisz pełen ciemnych jagód i subtelnych przypraw.
nieprzeciętnie zbalansowane i proste do picia, jest to nieprzeciętne czerwone wino do serwowania z dziczyzną, cielęciną, a choćby sporym półmiskiem wędlin i dojrzałych twardych serów.