Przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. W latach dziewięćdziesiątych XIX wieku Giovanni Rivetti opuścił swoją ojczyznę w Piemoncie, by szukać sławy i fortuny w Argentynie,zawsze marzył o powrocie pewnego dnia, aby założyć własną winnicę w rodzinnych Włoszech.
Marzenie to zostało spełnione mnóstwo lat później przez jego wnuka, Giuseppe, który założył La Spinetta w 1977 roku.W tamtym czasie tereny wokół Castagnole Lanze były najistotniej znane z tanich i wesołych win Moscato d'Asti, lecz wizja i ciężka praca rodziny Rivetti pomogły umieścić La Spinetta na mapie najwyższej jakości win tworzonych z innych lokalnych odmian winogron, w tym Nebbiolo i Barbera.
To wykwintne i wyrafinowane różowe wino zostało natchnione wykwintnymi różowymi winami z Prowansji, ale nadano mu wyjątkowy włoski akcent dzięki zastosowaniu tradycyjnych lokalnych winogron Sangiovese i Prugnolo Gentile.
Cytrusy i śródziemnomorskie zioła definiują nos wraz z jasnymi nutami czerwonych jagód i śliwki cukrowej, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia przepyszną świeżość, lekkie ciało i czysty, czysty finisz. nietrudne do picia i pełne nut dojrzałych czerwonych owoców, jest to wyśmienite wino do serwowania jako aperitif przy basenie lub przed pysznym rodzinnym posiłkiem.
rewelacyjnie komponuje się ponadto z klasycznymi włoskimi potrawami, takimi jak jeżowce podawane ze świeżym makaronem albo sałatka z grillowanej ośmiornicy.