Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Najsłynniejsza australijska winiarnia, Penfolds, została założona w 1844 roku przez dr Christophera Penfolda i jego żonę Mary z winorośli, które przywieźli ze sobą z Francji.
Od tego czasu posiadłość przekształciła się w jednego z najlepszych na świecie producentów wina i bezustannie przesuwa granice produkcji wina przy pomocy różnorodnych odmian winogron i technik uprawy winorośli.Ten atrakcyjny cuvee jest zdominowany przez Shiraz z pewną ilością Mataro lub Mourvedre, jak jest znany we Francji, uzupełniając mieszankę dla dodatkowej złożoności.
Bin 2 został po raz pierwszy tworzony w latach 60. I został niedawno ponownie wprowadzony dzięki wysublimowanemu, lecz niezwykłemu połączeniu potężnego Shiraz i ziemistych, pikantnych uderzeń Mataro.
Owoce do tej butelki pochodzą z Barossa Valley i Adelaide Hills, a po winifikacji wino dojrzewa poprzez 12 miesięcy w nowych i sezonowanych beczkach z francuskiego dębu. W kieliszku Penfolds Bin 2 Shiraz wykazuje głęboki granatowy kolor z aromatami jeżyn, czarnej wiśni, wanilii i przypraw.
Na podniebieniu jest pełne i bogate w smaki czarnych owoców, gorzkiej czekolady i dębu, uzupełnione solidną strukturą tanin i długim, złożonym finiszem. To znaczne, odważne czerwone wino najlepiej smakuje z znacznymi, mięsnymi potrawami, takimi jak stek, jagnięcina lub dziczyzna.