Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Położona w samym sercu doliny Barossa w Australii Południowej, Penfolds jest jedną z najbardziej znanych winiarni w kraju i ma ponad stuletnią historię.
Założona przez Christophera Rawsona Penfolda firma osiągnęła duży sukces dzięki produkcji kultowego wina Grange, wykonanego przez ówczesnego winiarza Maxa Schuberta. Na przestrzeni dziejów inni winiarze odgrywali fundamentalną rolę w tej znanej winiarni: w latach 70-tych Don Ditter, następnie John Duval i wreszcie Peter Gago, który jest odpowiedzialny za produkcję od 2002 roku.Bin 311, którego pierwsze zbiory miały miejsce w 2017 roku, wyprodukowany jest z winogron pochodzących z winnic położonych na obszarach o chłodnym klimacie, takich jak Tasmania, Tumbarumba i Adelaide Hills, gdzie Chardonnay rozwija parametry najbardziej optymalne dla tego stylu wina, charakteryzującego się intensywnie owocowym charakterem i wzbogaconego o fermentację w beczkach i 10-miesięczny okres starzenia w beczkach z francuskiego dębu.Wino ma słomkowo-żółty kolor i profil aromatyczny, który ujawnia nuty cytrusów i owoców pestkowych, grejpfruta i białych kwiatów.
Na podniebieniu wino jest świeże, czyste i liniowe z orzeźwiającą kwasowością i silną nutą mineralną. Soczyste i skoncentrowane, o dobrej strukturze i długim, delikatnie kremowym finiszu. Genialne do kraba i homara.