Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Jest to jeden z najkorzystniejszych australijskich Chardonnays, pochodzący z najlepszych winnic w Tasmanii, Tumbarumba i Adelaide Hills. Yattarna otwiera się znakomitym bukietem owoców pestkowych i cytrusowych, wyeksponowanym nutami prażonych migdałów, nugatu i dymu.
Wino będzie komfortowo starzeć się w piwnicy przez następne dwie dekady, a być może dłużej.Penfolds jest największą i najszczególniej znaną winiarnią w Australii od 1907 roku, ale jej początki sięgają jeszcze dalej.
Została założona w 1844 roku w Magill Estate przez dr Christophera i Mary Penfold. Dziś winiarnia nadal wyznacza standardy tego, jak prawidłowe może być australijskie wino, dzięki zaangażowaniu w eksperymenty i jakość.Yattarna to wyśmienity punkt wyjścia do odkrywania gamy win premium Penfolds.
Jest wyjątkowo pełne i krągłe w ciele, z bogatym, deserowym posmakiem w ustach. Wino spędziło 9 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Warstwy grejpfruta, owoców pestkowych, marcepanu i skórki limonki przeplatają się na podniebieniu, z połyskiem mineralności mokrego kamienia.
Wino ma laserowo skoncentrowaną kwasowość i perfekcyjnie skoncentrowane smaki owocowe. Yattarna jest punktem odniesienia dla australijskiego Chardonnay i powinno być łączone z pieczonym kurczakiem, dobrym serem albo rybą.