Kai Wasabi Black Nóż Yanagiba 15,5 cm:
Kai Yanagiba Wasabi to długi, wyjątkowo cienki nóż z ostrym czubkiem o zarysie liścia wierzby, znakomicie nadający się do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba albo Yanagi (?wierzbowe ostrze?) to rodzaj noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai).
Wasabi Black to seria noży marki KAI z czarną rękojeścią wytwarzaną z połączenia bambusa z polipropylenem. Rękojeść zaprojektowana tak, aby zapewnić najwyższy poziom higieny poprzez zastosowanie antybakteryjnych cechy bambusa.
Ostrze wytworzone z polerowanej stali kutej o twardości 58 HRC jest w całości obejmowane przez rękojeść co zapobiega gromadzeniu się brudu między elementami noża.
Noże KAI użytkowane są przez najmocniej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania. Przez lata zachowują najkorzystniejsze parametry stali czyli ostrość, twardość i trwałość. Ostrza każdego z noży produkowane są z bardzo twardej stali z domieszką węgla i kobaltu.
Produkty Kai posiadają status najlepszych produktów w Japonii oraz na całym świecie i cieszą się wielkim zachwytm. Założona w 1908 r w Seiki marka Kai ma już ponad 100 lat, co łączy się z doświadczeniem oraz wypracowaną przez lata perfekcją i tradycją.
"""