Nóż o nazwie kiritsuke - z japońskiego oznacza przecięty, uwydatnia się nietypowym kształtem ostrza. Szpic noża ma z łatwością przebić rybę, a następnie ją rozciąć, wspaniale nadaje się do filetowania mięsa ryb i do przygotowywania sashimi. Oczywiście można go na dodatek używać do krojenia mięsa albo warzyw. Nóż posiada ostrze o długości 20 cm.
Japońska firma KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej producenta w swej ojczyźnie posiadają status kultowych produktów. Poza uznaniem w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie.
firma założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które znamionuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.
seria SHUN stanowi jedną z najistotniej wszechstronnych linii ostrzy ze stali damasceńskiej na całym świecie. Nad wyraz uwielbiana wśród najkorzystniejszych specjalistów w świecie kuchni i kucharzy amatorów.
Noże z linii SHUN to ostrza wytworzone ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw.
Rdzeń noża jest wytworzony ze stali VG-10.
Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla oraz 1,5% kobaltu. Niepodatna na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych. Ręcznie ostrzone ostrza, wspaniałe wyważenie powodują, że noże z linii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najszczególniej wymagających kucharzy.
Każdy nóż SHUN ma jednostkowy i niepowtarzalny charakter, poprzez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki temu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technikę z nowoczesnym designem.
Rękojęści noży zostały wytwarzane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie lepszej równowagi.