Nóż do filetowania Sashimi-Yo G-47 producenta GLOBAL. Długi, ostro zakończony nóż o nad wyraz cienkim ostrzu, dedykowany do plastrowania i filetowania mniejszych i pokaźniejszych ryb, a także do obróbki mięsa. Opracowany został z myślą o użytkownikach z Europy, więc w przeciwieństwie do swoich japońskich odpowiedników – noży rodzaju Yanagiba czy Takohiki – ma szlif obustronny.
informacje technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 37,5 cm
- Długość ostrza – 25 cm
- Szerokość klingi – 3 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 189 g
właściwości artykułu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i znakomicie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje świetną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej niepodatnym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, precyzyjnie osuszać.