Nóż kuchenny Yanagi Sashimi G-11R (praworęczny) marki GLOBAL. Wyjątkowo wąski, cienki i ostry nóż z klingą o kształcie liścia wierzby, przeznaczony do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba lub Yanagi („wierzbowe ostrze”) to rodzaj noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niż noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technologia „hiki kiri”). Tradycyjny szlif jednostronny zagwarantuje kontrolę przy dokładnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
dane technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość pełna – 37,5 cm
- Długość ostrza – 25 cm
- Szerokość klingi – 3 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
- Waga – ok. 215 g
parametry towaru:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i doskonale wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje nadzwyczajną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej opornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, lecz niegorącej wodzie, skrupulatnie suszyć.