Nóż kuchenny do szynki i łososia G-10 firmy GLOBAL. Specjalistyczny siekacz do plastrowania delikatnych mięs, takich jak szynka dojrzewająca czy wędzony łosoś. Wyjątkowo długa i wąska klinga pozwala jednym, płynnym ruchem odkroić z dużego płata nad wyraz cienki plaster. Ostry, rozciągliwy nóż perfekcyjnie się sprawdza jednocześnie w przypadku mięs soczystych, jak i mięs suchych, które wydajnie „opierają się” grubszym i sztywniejszym ostrzom.
dane technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 43,5 cm
- Długość ostrza – 31 cm
- Szerokość klingi – 1,5 cm
- Grubość klingi – 2 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 141 g
parametry artykułu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i znakomicie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje wyśmienitą ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej niepodatnym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, dokładnie osuszać.