Nóż kuchenny do wykrawania GF-40 producenta GLOBAL. Stosunkowo ciężki, specjalistyczny nóż, asygnowany do trybowania pokaźniejszych części mięsa, takich jak szponder, udziec jagnięcy, szynka czy indyk. Zakończona ostrym czubkiem szersza klinga pozwala ciąć starannie w najciaśniejszych miejscach i upraszcza oddzielanie mięsa od kości. Dzięki jednolitej konstrukcji drobiny produktów nie pozostają w rękojeści.
informacje techniczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość pełna – 28,8 cm
- Długość ostrza – 15 cm
- Szerokość klingi – 2,7 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 180 g
atrybuty artykułu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzewczej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i idealnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje świetną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej odpornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, precyzyjnie suszyć.