Nóż kuchenny Santoku G-46 marki GLOBAL to japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony z zasady do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, doskonale się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Wielka klinga usprawnia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
informacje techniczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość pełna – 30,5 cm
- Długość ostrza – 18 cm
- Szerokość klingi – 4,3 cm
- Grubość klingi – 2 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 177 g
atrybuty produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i świetnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje wyśmienitą ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej odpornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, dokładnie suszyć.