Szwedzki nóż do filetowania G-41 firmy GLOBAL. Specjalistyczny nóż asygnowany do filetowania i krojenia ryb oraz do sprawiania innych rodzajów mięs, np. Wołowiny czy wieprzowiny. Nieelastyczna klinga nadzwyczajnie się sprawdza w sytuacji ryb o pokaźnych gabarytach, gdy trzeba skrupulatnie kontrolować pozycję czubka noża. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, przy samej skórze i wzdłuż kręgosłupa.
dane technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość pełna – 34 cm
- Długość ostrza – 21 cm
- Szerokość klingi – 1,1 cm
- Grubość klingi – 2 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 110 g
cechy produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i nieprzeciętnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje nieprzeciętną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej opornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, lecz niegorącej wodzie, starannie suszyć.