Dzięki izolowanemu uchwytowi, wycięciu na chochlę i aluminiowemu zawiasowi pokrywa stworzona ze szkła hartowanego staje się nad wyraz funkcjonalna i poręczna. Jej specjalna, dwuczęściowa budowa minimalizuje utratę ciepła w trakcie otwierania oraz utrzymuje higienę pracy na najwyższym poziomie. Na dodatek, pokrywa została zaprojektowana w taki sposób, aby skroplona para wodna była odprowadzana z powrotem do pojemnika, co pomaga w utrzymaniu optymalnej wilgotności potraw.
Na pokrywie umieszczony został funkcjonalny uchwyt (holder) na etykietę z nazwą dania. Podgrzewacz ma elektroniczny panel sterowania, który wyświetla czas pracy, temperaturę zadaną i aktualną. Urządzenie posiada pamięć ostatniej ustawionej temperatury, która jest automatycznie przywracana przy ponownym włączeniu. Zakres regulacji temperatury, od 35˚C do 85˚C, z skrupulatnością co do 1˚, umożliwia skrupulatne dobranie warunków do typu serwowanych potraw.
Podgrzewacz wyposażono w czujka poziomu wody, przypominający o konieczności jej uzupełnienia, broniąc urządzenie przed przegrzaniem. Przewód o długości 15 cm oraz pojemnik 8 l w komplecie. Urządzenie to nie jest dedykowane do gotowania, ale jest nieocenione w utrzymaniu ciepła potraw, co jest nad wyraz ważne w restauracjach, hotelach, czy na cateringu.