Dzięki izolowanemu uchwytowi, wycięciu na chochlę, a także aluminiowemu zawiasowi pokrywa wyprodukowana ze szkła hartowanego staje się niezwykle użyteczna i ergonomiczna. Jej specjalna, dwuczęściowa kompozycja minimalizuje utratę ciepła w trakcie otwierania, a także utrzymuje higienę pracy na najwyższym poziomie. Ponadto, pokrywa została zaprojektowana w taki sposób, aby skroplona para wodna była odprowadzana z powrotem do pojemnika, co pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności potraw.
Na pokrywie umieszczony został poręczny uchwyt (holder) na etykietę z nazwą dania. Podgrzewacz posiada elektroniczny panel sterowania, który wyświetla czas pracy, temperaturę zadaną i aktualną. Urządzenie posiada pamięć ostatniej ustawionej temperatury, która jest automatycznie przywracana przy ponownym włączeniu. Zakres regulacji temperatury, od 35˚C do 85˚C, z precyzyjnością co do 1˚, umożliwia precyzyjne przypasowanie warunków do rodzaju serwowanych potraw.
Podgrzewacz wyekwipowano w sensor poziomu wody, przypominający o konieczności jej uzupełnienia, broniąc urządzenie przed przegrzaniem. Kabel o długości 15 cm, a także pojemnik 8 l w pakiecie. Urządzenie to nie jest dedykowane do gotowania, lecz jest nieocenione w utrzymaniu ciepła potraw, co jest szczególnie ważne w restauracjach, hotelach, czy na cateringu.