Schładzarka szokowa (poj. 10x GN 1/1) to urządzenie służące do szybkiego schładzania albo zamrażania przygotowanych potraw. Obudowa zewnętrzna oraz komora wewnętrzna wytwarzane z wysokogatunkowej stali rdzoodpornej. Komora wewnętrzna z zaokrąglonymi narożnikami ułatwiającymi czyszczenie i utrzymanie najwyższej higieny. Komora z prowadnicami na GN 1/1 i blachy piekarnicze 600x400 mm
Izolacja o grubości 60 mm z poliuretanu, wtryskiwana pod wysokim ciśnieniem, co zagwarantuje wysoki współczynnik izolacji termicznej. Automatycznie domykające się drzwi z uszczelką magnetyczną. Elektroniczny panel sterowania i kontroli informacji. Sonda jednopunktowa w pakiecie. System schładzania/zamrażania wymuszony wentylatorem. Bezproblemowa praca w temp. Otoczenia do +43°C i wilgotności względnej powietrza do 65%. Czynnik chłodzący: R404a/R507. Możliwość schładzania od +70°C do +3°C (90 min.), od +70°C do -18°C (240 min.) albo w określonym czasie bez podania końcowej temperatury. Parownik z rozmrażaniem ustawionym czasowo po zakończeniu cyklu pracy z wysuwaną wanienką na skropliny. Regulowane nóżki ze stali rdzoodpornej.
- szybkie schładzanie od +90°C do +3°C
proces ten pozwala zmniejszyć temperaturę przygotowanej żywności do bezpiecznej wartości +3°C w adekwatnie krótkim czasie, zgodnie z normami HACCP. Adekwatna prędkość schładzania zezwala na redukcję prędkiego namnażania się bakterii w zakresie temperatury niebezpiecznej od +65°C do +10°C. Dzięki szybkiemu schładzaniu potrawy zachowują jakość, kolor i zapach i wydłuża się okres ich przechowywania.
- szybkie zamrażanie od +90°C do -18°C
mocny system chłodzenia i wdmuchiwanie powietrza o temp. -40°C do komory sprawia, że temperatura rdzenia produktów spożywczych spada błyskawicznie do -18°C. Dzięki temu unika się powstawania znacznych kryształów lodu uszkadzających strukturę wewnętrzną produktów. Wynikiem szybkiego zamrażania jest powstawanie obszernej liczby niewielkich kryształów co zezwala na zachowanie pierwotnych cechy żywności: smaku, koloru, konsystencji i wartości odżywczych i wydłużenie okresu ich przechowywania.
- pojemność komory: 10x GN 1/1 lub 10x blach 600x400 mm
- wymiary wew. Komory: 610x410x(H)760 mm
- 10 par prowadnic z odstępem co 70 mm
- efektywność przy schładzaniu do +3°C: 25 kg
- skuteczność przy zamrażaniu do -18°C: 20 kg
- Górna pokrywa zdejmowana
- Waga 90 kg