• Producent: Arktic
  • Kategoria: Pozostałe wyposażenie gastronomii
Schładzarka szokowa (poj. 7x GN 1/1) to urządzenie służące do prędkiego schładzania albo zamrażania przygotowanych potraw. Obudowa zewnętrzna, a także komora wewnętrzna wykonane z gatunkowej stali nierdzewnej. Komora wewnętrzna z zaokrąglonymi narożnikami upraszczającymi czyszczenie i utrzymanie najwyższej higieny. Komora z prowadnicami na GN 1/1 i blachy piekarnicze 600x400 mm
Izolacja o grubości 60 mm z poliuretanu, wtryskiwana pod wysokim ciśnieniem, co zagwarantuje wysoki współczynnik izolacji cieplnej. Automatycznie domykające się drzwi z uszczelką magnetyczną. Elektroniczny panel sterowania i kontroli danych. Sonda jednopunktowa w komplecie. System schładzania/zamrażania wymuszony wentylatorem. Bezproblemowa praca w temp. Otoczenia do +43°C i wilgotności względnej powietrza do 65%. Czynnik chłodzący: R404a/R507. Możliwość schładzania od +70°C do +3°C (90 min.), od +70°C do -18°C (240 min.) albo w określonym czasie bez podania końcowej temperatury. Parownik z rozmrażaniem ustawionym czasowo po zakończeniu cyklu pracy z wysuwaną wanienką na skropliny. Regulowane nóżki ze stali nierdzewnej.
  • szybkie schładzanie od +90°C do +3°C
proces ten pozwala obniżyć temperaturę przygotowanej żywności do bezpiecznej wartości +3°C w optymalnie krótkim czasie, zgodnie z normami HACCP. Stosowna szybkość schładzania zezwala na redukcję szybkiego namnażania się bakterii w zakresie temperatury niebezpiecznej od +65°C do +10°C. Dzięki prędkiemu schładzaniu potrawy zachowują jakość, odcień i zapach i wydłuża się okres ich przechowywania.
  • szybkie zamrażanie od +90°C do -18°C

mocny system chłodzenia i wdmuchiwanie powietrza o temp. -40°C do komory sprawia, że temperatura rdzenia produktów spożywczych spada szybko do -18°C. Dzięki temu unika się powstawania obszernych kryształów lodu uszkadzających strukturę wewnętrzną produktów. Rezultatem prędkiego zamrażania jest powstawanie znacznej liczby niewielkich kryształów co zezwala na zachowanie pierwotnych atrybuty żywności: smaku, koloru, konsystencji i wartości odżywczych i wydłużenie okresu ich przechowywania.

  • pojemność komory: 7x GN 1/1 albo 7x blach 600x400 mm
  • rozmiary wew. Komory: 610x410x(H)760 mm
  • 7 par prowadnic z odstępem co 105 mm
  • skuteczność przy schładzaniu do +3°C: 25 kg
  • efektywność przy zamrażaniu do -18°C: 20 kg
  • Górna pokrywa zdejmowana
  • Waga 90 kg

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe wyposażenie gastronomii