Schładzarka szokowa (poj. 5x GN 1/1) to urządzenie służące do szybkiego schładzania lub zamrażania przygotowanych potraw. Pokrywa zewnętrzna oraz komora wewnętrzna wytworzone z gatunkowej stali rdzoodpornej. Komora wewnętrzna z zaokrąglonymi narożnikami ułatwiającymi czyszczenie i utrzymanie najwyższej higieny. Komora z prowadnicami na GN 1/1 i blachy piekarnicze 600x400 mm
Izolacja o grubości 60 mm z poliuretanu, wtryskiwana pod wysokim ciśnieniem, co zagwarantuje wysoki współczynnik izolacji cieplnej. Automatycznie domykające się drzwi z uszczelką magnetyczną. Elektroniczny panel sterowania i kontroli danych. Sonda jednopunktowa w komplecie. System schładzania/zamrażania wymuszony wentylatorem. Bezproblemowa praca w temp. Otoczenia do +43°C i wilgotności względnej powietrza do 65%. Czynnik chłodzący: R404a/R507. Możliwość schładzania od +70°C do +3°C (90 min.), od +70°C do -18°C (240 min.) albo w określonym czasie bez podania końcowej temperatury. Parownik z rozmrażaniem ustawionym czasowo po zakończeniu procesu pracy z wysuwaną wanienką na skropliny. Regulowane nóżki ze stali nierdzewnej.
- prędkie schładzanie od +90°C do +3°C
cykl ten pozwala ograniczyć temperaturę przygotowanej żywności do bezpiecznej wartości +3°C w adekwatnie niedługim czasie, zgodnie z normami HACCP. Trafna szybkość schładzania zezwala na redukcję prędkiego namnażania się bakterii w zakresie temperatury niebezpiecznej od +65°C do +10°C. Dzięki prędkiemu schładzaniu potrawy zachowują jakość, kolor i zapach, a także wydłuża się okres ich przechowywania.
- prędkie zamrażanie od +90°C do -18°C
mocny system chłodzenia i wdmuchiwanie powietrza o temp. -40°C do komory sprawia, iż temperatura rdzenia produktów spożywczych spada ekspresowo do -18°C. Dzięki temu unika się powstawania dużych kryształów lodu uszkadzających strukturę wewnętrzną produktów. Wynikiem prędkiego zamrażania jest powstawanie obfitej liczby niewielkich kryształów co pozwala na zachowanie pierwotnych właściwości żywności: smaku, koloru, konsystencji i wartości odżywczych i wydłużenie okresu ich przechowywania.
- pojemność komory: 5x GN 1/1 lub 5x blach 600x400 mm
- wymiary wew. Komory: 610x410x(H)410 mm
- 5 par prowadnic z odstępem co 70 mm
- produktywność przy schładzaniu do +3°C: 20 kg
- efektywność przy zamrażaniu do -18°C: 15 kg
- Górna pokrywa zdejmowana
- Waga 71 kg