• Producent: Arktic
  • Kategoria: Pozostałe wyposażenie gastronomii
Schładzarka szokowa (poj. 15x GN 1/1) to urządzenie służące do prędkiego schładzania lub zamrażania przygotowanych potraw. Pokrywa zewnętrzna oraz komora wewnętrzna wytwarzane z wysokojakościowej stali rdzoodpornej. Komora wewnętrzna z zaokrąglonymi narożnikami ułatwiającymi czyszczenie i utrzymanie najwyższej higieny. Komora z prowadnicami na GN 1/1 i blachy piekarnicze 600x400 mm
Izolacja o grubości 60 mm z poliuretanu, wtryskiwana pod wysokim ciśnieniem, co gwarantuje wysoki współczynnik izolacji cieplnej. Samoczynnie domykające się drzwi z uszczelką magnetyczną. Elektroniczny panel sterowania i kontroli informacji. Sonda jednopunktowa w pakiecie. System schładzania/zamrażania wymuszony wentylatorem. Bezproblemowa praca w temp. Otoczenia do +43°C i wilgotności względnej powietrza do 65%. Czynnik chłodzący: R404a/R507. Możliwość schładzania od +70°C do +3°C (90 min.), od +70°C do -18°C (240 min.) lub w określonym czasie bez podania końcowej temperatury. Parownik z rozmrażaniem ustawionym czasowo po zakończeniu cyklu pracy z wysuwaną wanienką na skropliny. Regulowane nóżki ze stali rdzoodpornej.
  • szybkie schładzanie od +90°C do +3°C
cykl ten pozwala obniżyć temperaturę przygotowanej żywności do bezpiecznej wartości +3°C w adekwatnie krótkim czasie, zgodnie z normami HACCP. Trafna szybkość schładzania zezwala na redukcję prędkiego namnażania się bakterii w zakresie temperatury niebezpiecznej od +65°C do +10°C. Dzięki szybkiemu schładzaniu potrawy zachowują jakość, kolor i zapach i wydłuża się okres ich przechowywania.
  • szybkie zamrażanie od +90°C do -18°C

konkretny system chłodzenia i wdmuchiwanie powietrza o temp. -40°C do komory powoduje, iż temperatura rdzenia produktów spożywczych spada błyskawicznie do -18°C. Dzięki czemu unika się powstawania dużych kryształów lodu uszkadzających strukturę wewnętrzną produktów. Wynikiem szybkiego zamrażania jest powstawanie dużej liczby niewielkich kryształów co zezwala na zachowanie pierwotnych parametry żywności: smaku, koloru, konsystencji i wartości odżywczych, a także wydłużenie okresu ich przechowywania.

  • objętość komory: 15x GN 1/1 albo 15x blach 600x400 mm
  • rozmiary wew. Komory: 610x410x(H)1120
  • 15 par prowadnic z odstępem co 70 mm
  • wydajność przy schładzaniu do +3°C: 45 kg
  • wydajność przy zamrażaniu do -18°C: 35 kg
  • Waga 120 kg

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe wyposażenie gastronomii