Frytownica 2-komorowa o objętości 2x11,5L producenta YATO. Asygnowana jest do smażenia w głębokim tłuszczu: frytek, mięsa, ryb, krokietów, warzyw. Zbiorniki frytownicy mają całkowitą pojemność 17L. Natomiast drobny poziom oleju wynosi 6,5L, a maksymalny 11,5L.
2 Grzałki o mocy 5 kW każda sterowane są za pomocą potencjometru umieszczonego na panelu sterującym. Możliwe jest ustawienie temperatury pracy w zakresie 60~200℃. Zainstalowany bryzgoszczelny wyłącznik pozwala na wyłączenie urządzenia, bez konieczności odłączania kabla zasilającego z sieci. W dodatku panel sterujący posiada osłonę zabezpieczającą wytwarzaną z nad wyraz wytrzymałego poliwęglanu, która broni panel przed zachlapaniem olejem podczas smażenia. Dzięki temu utrzymanie frytownicy w czystości jest wyraźnie ułatwione. Wyjmowana grzałka ma możliwość powieszenia jej na specjalnym uchwycie w pozycji, w której ściekający olej trafia z powrotem do zbiornika. Frytownica dodatkowe zabezpieczenie, które samoczynnie wyłącza grzałkę w momencie wyciągnięcia jej ze zbiornika. Dopełniające zabezpieczenie chroni ją przed przegrzaniem, przy temperaturze powyżej 260℃.
Frytownica posiada tzw. Zimną strefę czyli odstęp pomiędzy grzałką a dnem zbiornika. Funkcja ta wykorzystuje zjawisko, polegające na tym, że ciepło wytworzone poprzez grzałkę podwyższa się do góry ogrzewając olej. Natomiast pod grzałką temperatura oleju jest niższa. Dzięki czemu okruchy i resztki jedzenia opadając na dno zbiornika przechowywane są w oleju o niższej temperaturze i nie przypalają się. Frytownica wytwarzana jest ze stali rdzoodpornej. Posiada kosze o rozmiarze 24x22x11 cm, które są wyposażone plastikową, nienagrzewającą się rękojeść. Natomiast specjalne zaczepy umożliwiają powieszenie kosza bezpośrednio nad zbiornikiem, minimalizując ryzyko zachlapania olejem blatu roboczego.