Frytownica 2-komorowa z kranami spustowymi o obszerności 2x12 producenta YATO. Asygnowana jest do smażenia w głębokim tłuszczu: frytek, mięsa, ryb, krokietów, warzyw. Zbiorniki frytownicy posiadają całkowitą pojemność 16L. Natomiast nieznaczny poziom oleju wynosi 9L, a maksymalny 12L.
2 Grzałki o mocy 5 kW każda sterowane są przy pomocy potencjometru umieszczonego na panelu sterującym. Osiągalne jest ustawienie temperatury pracy w zakresie 60~200℃. Zainstalowany bryzgoszczelny wyłącznik umożliwia wyłączenie urządzenia, bez konieczności odłączania kabla zasilającego z sieci. Dodatkowo panel sterujący posiada osłonę zabezpieczającą tworzoną z bardzo wytrzymałego poliwęglanu, która chroni panel przed zachlapaniem olejem w trakcie smażenia. Dzięki czemu utrzymanie frytownicy w czystości jest wyraźnie ułatwione. Wyjmowana grzałka ma możliwość powieszenia jej na specjalnym uchwycie w pozycji, w której ściekający olej trafia z powrotem do zbiornika. Frytownica dodatkowe zabezpieczenie, które samoczynnie wyłącza grzałkę w chwili wyciągnięcia jej ze zbiornika. Dodatkowe zabezpieczenie chroni ją przed przegrzaniem, przy temperaturze powyżej 260℃.
Frytownica ma tzw. Zimną strefę czyli odstęp między grzałką a dnem zbiornika. Funkcja ta wykorzystuje zjawisko, polegające na tym, że ciepło wykonane przez grzałkę podwyższa się do góry ogrzewając olej. Natomiast pod grzałką temperatura oleju jest niższa. Dzięki temu okruchy i resztki jedzenia opadając na dno zbiornika przechowywane są w oleju o niższej temperaturze i nie przypalają się. Frytownica wytwarzana jest ze stali nierdzewnej. Ma kosze o rozmiarze 24x22x12 cm, które są zaopatrzone plastikową, nienagrzewającą się rękojeść. Natomiast specjalne zaczepy zezwalają na powieszenie kosza bezpośrednio nad zbiornikiem, minimalizując ryzyko zachlapania olejem blatu roboczego.