Frytownica 2-komorowa o obszerności 2x5L firmy YATO. Dedykowana jest do smażenia w głębokim tłuszczu: frytek, mięsa, ryb, krokietów, warzyw. Zbiorniki frytownicy posiadają całkowitą objętość 8L. Natomiast minimalny poziom oleju wynosi 3,2L, a maksymalny 5L.
2 Grzałki o mocy 2 kW każda sterowane są przy pomocy potencjometru umieszczonego na panelu sterującym. Realne jest ustawienie temperatury pracy w zakresie 60~200℃. Zainstalowany bryzgoszczelny wyłącznik zezwala na wyłączenie urządzenia, bez konieczności odłączania kabla zasilającego z sieci. Na dodatek panel sterujący posiada osłonę zabezpieczającą produkowaną z wyjątkowo wytrzymałego poliwęglanu, która broni panel przed zachlapaniem olejem w trakcie smażenia. Dzięki temu utrzymanie frytownicy w czystości jest znacznie ułatwione. Wyjmowana grzałka ma możliwość powieszenia jej na specjalnym uchwycie w pozycji, w której ściekający olej trafia z powrotem do zbiornika. Frytownica dopełniające zabezpieczenie, które automatycznie wyłącza grzałkę w momencie wyciągnięcia jej ze zbiornika. Dodatkowe zabezpieczenie broni ją przed przegrzaniem, przy temperaturze powyżej 260℃.
Frytownica posiada tzw. Zimną strefę czyli odstęp między grzałką a dnem zbiornika. Funkcja ta wykorzystuje zjawisko, polegające na tym, że ciepło stworzone przez grzałkę podciąga się do góry ogrzewając olej. Natomiast pod grzałką temperatura oleju jest niższa. Dzięki temu okruchy i resztki jedzenia opadając na dno zbiornika przechowywane są w oleju o niższej temperaturze i nie przypalają się. Frytownica wytwarzana jest ze stali rdzoodpornej. Ma kosze o rozmiarze 21,5x12x13,5 cm, które są wyekwipowane plastikową, nienagrzewającą się rękojeść. Natomiast specjalne zaczepy umożliwiają powieszenie kosza bezpośrednio nad zbiornikiem, minimalizując ryzyko zachlapania olejem blatu roboczego.