Nóż kuchenny do ryb i mięsa G-29 firmy GLOBAL. potężny japoński nóż w stylu Deba, zaprojektowany do pracy z surowymi rybami i mięsem. Duża, cienka klinga ma obniżony czubek, dzięki czemu można łatwiej się dostać do ciasnych miejsc podczas przygotowywania ryb czy dzielenia drobiu. Ze względu na dużą solidność nóż może służyć także jako wszechstronne narzędzie do krojenia owoców i warzyw z grubą skórką, takich jak ananas, melon czy karczochy.
informacje technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 31 cm
- Długość ostrza – 18 cm
- Szerokość klingi – 5,7 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 260 g
właściwości towaru:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzewczej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i idealnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje nadzwyczajną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej opornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, starannie osuszać.