Nóż hiszpański do szynki G-95 firmy GLOBAL. Specjalistyczny nóż do plastrowania delikatnych mięs, takich jak szynka dojrzewająca czy wędzony łosoś. Wyjątkowo długa i wąska klinga pozwala jednym, płynnym ruchem odkroić z dużego płata niezwykle cienki plaster. Ostry, sprężysty nóż znakomicie się sprawdza jednocześnie w sytuacji mięs soczystych, jak i mięs suchych, które wydajnie „opierają się” grubszym i niesprężystiejszym ostrzom.
dane technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 38,5 cm
- Długość ostrza – 25 cm
- Szerokość klingi – 1,8 cm
- Grubość klingi – 3,3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 121 g
właściwości artykułu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i genialnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje perfekcyjną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej opornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, skrupulatnie suszyć.