Nóż kuchenny do warzyw GF-43 firmy GLOBAL. Stosunkowo ciężki, specjalistyczny nóż kuchenny, dedykowany do krojenia i siekania przeróżnych rodzajów warzyw. Szerokość japońskiego noża Nakiri pozwala kroić spore produkty płynnym ruchem i prędko je przenosić do salaterki lub na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest nad wyraz {pomocn|przydatn)a przy krojeniu twardych warzyw, jak marchewka czy rzodkiew japońska, w długie plastry.
Dane techniczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość całkowita – 33,6 cm
- Długość ostrza – 20 cm
- Szerokość klingi – 5,4 cm
- Grubość klingi – 3,2 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 280 g
Cechy produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i doskonale wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje idealną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej odpornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, lecz niegorącej wodzie, dokładnie osuszać.