Nóż japoński Nakiri DAMASCUS o długości 8 cm. dedykowany jest do cięcia i szatkowania warzyw i ziół. Należy pamiętać, że nóż Nakiri to nie tasak dlatego nie pasuje do rozłupywania pokaźnych kawałków mięsa z kością.
Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń poprzez mistrzów KASUMI. Ostrze noży wyprodukowane jest z wysokowęglowej nierdzewnej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 poziomów Rockwella. Obie strony ostrza są ozdobione klasycznym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej firmy KASUMI jest unikalnym arcydziełem tradycyjnej sztuki rękodzielniczej.
właściwości produktu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- szczególnie wysoka ostrość noża
- rękojeść stworzona z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- lekki
- kształt tasaka
- długość kompletna 30,5 cm.