Nóż japoński Santoku DAMASCUS o długości 18 cm. posiada cieńsze ostrze od noża szefa kuchni, które stopniowo zaokrągla się na końcu tworząc prostszą krawędź. Idealnie sprawdzi się do krojenia mięsa i ryb w cienkie plasterki.
Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI. Ostrze noży tworzone jest z wysokowęglowej rdzoodpornej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 stopni Rockwella. Obie strony ostrza są przystrojone klasycznym wykończeniem charakterystycznym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej firmy KASUMI jest specyficznym arcydziełem klasycznej sztuki rękodzielniczej.
parametry produktu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- bardzo wysoka ostrość noża
- rękojeść wytworzona z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- ostrze ozdobione dwustronnie klasycznym wykończeniem
- długość pełna: 31 cm