Nóż do chleba DAMASCUS o długości 25 cm. asygnowany jest do krojenia wszelkiego rodzaju pieczywa świeżego i chrupkiego. Dzięki ząbkowanemu ostrzu uzyskujemy kromki o pożądanej grubości bez konieczności ściskania pieczywa. Stanie na wysokości zadania też w trakcie porcjowania ciast i tortów.
Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI. Ostrze noży wyprodukowane jest z wysokowęglowej rdzoodpornej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 poziomów Rockwella. Obie strony ostrza są zdobione konwencjonalnym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej producenta KASUMI jest specyficznym arcydziełem klasycznej sztuki rękodzielniczej.
cechy produktu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-61 HRC
- szczególnie wysoka ostrość noża
- rękojeść produkowana z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- ząbkowane ostrze przystrojone dwustronnie klasycznym wykończeniem
- lekki
- długość całkowita 39 cm