Nóż do carvingu / oczkowania DAMASCUS o długości 8 cm. dedykowany jest do obierania i oczyszczania krągłych owoców i warzyw. Nóż jest niewiele znaczący, użyteczny i ma krótkie odkształcone ostrze, łatwo się obiera np. Jabłka pozostawiając cienką skórkę.
Noże ze stali damasceńskiej są realizowane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń poprzez mistrzów KASUMI. Ostrze noży wytworzone jest z wysokowęglowej nierdzewnej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 poziomów Rockwella. Obie strony ostrza są przystrojone klasycznym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej producenta KASUMI jest unikalnym arcydziełem klasycznej sztuki rękodzielniczej.
cechy produktu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- bardzo wysoka ostrość noża
- rękojeść wykonana z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- lekki
- długość pełna 19 cm.