Nóż szefa kuchni DAMASCUS o długości 20 cm. wspaniale nadaje się do cięcia, siekania, krojenia w plasterki lub kostki. Dzięki słusznej wadze i idealnemu wyważeniu sprawdza się również przy cięższych pracach jak np. Porcjowanie mięsa.
Noże ze stali damasceńskiej są realizowane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI. Obie strony ostrza są zdobione tradycyjnym wykończeniem standardowym dla stali damasceńskiej uzyskanym przez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej firmy KASUMI jest unikalnym arcydziełem klasycznej sztuki rękodzielniczej.
właściwości artykułu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- wyjątkowo wysoka ostrość noża
- rękojeść wytworzona z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- ostrze przystrojone dwustronnie tradycyjnym wykończeniem
- lekki
- pokaźne ostrze można zastosować do skrobania, a także przenoszenia przygotowanych części z deski na patelnię albo do garnka
- długość kompletna 33cm.