Nóż szefa kuchni DAMASCUS o długości 24 cm. nadzwyczajnie nadaje się do cięcia, siekania, krojenia w plasterki albo kostki. Dzięki optymalnej wadze i nieprzeciętnemu wyważeniu sprawdza się również przy cięższych pracach jak np. Porcjowanie mięsa.
Noże ze stali damasceńskiej są realizowane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń poprzez mistrzów KASUMI. Obie strony ostrza są przystrojone klasycznym wykończeniem standardowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej marki KASUMI jest niepowtarzalnym arcydziełem konwencjonalnej sztuki rękodzielniczej.
parametry produktu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-61 HRC
- bardzo wysoka ostrość noża
- rękojeść wytworzona z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- ostrze ozdobione dwustronnie klasycznym wykończeniem
- spore ostrze można zastosować do skrobania oraz przenoszenia przygotowanych składników z deski na patelnię albo do garnka
- długość całkowita 37 cm.